5 Δεκ 2011

ΖΙΩΓΑΣ ΘΩΜΑΣ - "ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΤΙΚΑ"



Το αναμενόμενο νέο βιβλίο/λεξικό του συγχωριανού μας Θωμά Β. Ζιώγα, υπό τον τίτλο «ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΤΙΚΑ» εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη από το καλοκαίρι του 2011.
Πρόκειται για ένα εκτενές, υψηλής επιστημονικής αξίας και μοναδικό στο είδος του, ερμηνευτικό-ετυμολογικό λεξικό των ιδιωματικών λέξεων, που χρησιμοποιούν στον καθημερινό τους βίο οι κάτοικοι των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας, προϊόν πολυετούς και πρωτότυπης έρευνας του συγγραφέα. Περιλαμβάνει επίσης και γλωσσάρι των φυτών και βοτάνων που φύονται ή χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και την λαϊκή φαρμακευτική της περιοχής.
Την εκδοτική επιμέλεια είχε, για μια ακόμη φορά, ο συγχωριανός μας γραφίστας Κώστας Τζιμούλης η δε εκτύπωση πραγματοποιήθηκε με ίδιες δαπάνες του Θωμά Β. Ζιώγα. Άξιο προσοχής είναι ακόμα το γεγονός, ότι ο Θωμάς Β. Ζιώγας επέλεξε και πάλι, όπως και με το έργο του «ΚΟΥΔΑΡΙΤΙΚΑ» πριν λίγους μήνες, να δωρίσει στην Αδελφότητα του χωριού τα περισσότερα τεύχη, με την επιθυμία τα έσοδα από την πώληση τους να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του Ξενώνα της Δροσοπηγής.
Τα δύο βιβλία του, «ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΤΙΚΑ» και «ΚΟΥΔΑΡΙΤΙΚΑ», περιλαμβάνονται ήδη στους καταλόγους των κυριότερων δημοσίων και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών της χώρας (Εθνική Βιβλιοθήκη, Ακαδημία Αθηνών, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες Αθήνας, Θεσσαλονίκης & Ιωαννίνων, Δημοτικές βιβλιοθήκες Ιωαννίνων, Κόνιτσας, Άρτας, Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονικης, Κοζάνης, Γρεβενών, κ.α
Εκείνοι όμως που ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν - και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν παράλληλα στην συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Ξενώνα - μπορούν να τα προμηθευτούν από την Αδελφότητα στην προσιτή τιμή των Είκοσι (20) Ευρώ έκαστο.

Βιβλίο : ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΤΙΚΑ,
Συγγραφέας: Θωμάς Β. Ζιώγας
Αθήνα 2011

Βιβλίο : ΚΟΥΔΑΡΙΤΙΚΑ,
Συγγραφέας: Θωμάς Β. Ζιώγας
Αθήνα 2010

Τηλ. Συγγραφέα: 210-7011014


Πληροφορίες – διάθεση:
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΔΡΟΣΟΠΗΓΙΩΤΩΝ
Μάνου Κατράκη 28, 56533 Πολίχνη Θεσσαλονίκης
τηλ. 2310-587972, fax: 2310-608957
e- mail: info@drosopigi.com www.drosopigi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: