1 Μαρ 2011

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ (ΚΑΝΤΣΙΚΟ)


Απόκριες στη Δροσοπηγή (Κάντσικο)…

Ελάτε να ανταμώσουμε τις Απόκριες στο «Κάντσικο», να αναβιώσουμε τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.


Κυριακή βράδυ 6 Μαρτίου…

Το καθιερωμένο καρναβάλι και το κάψιμο των κέδρων στην πλατεία «Πατσιωτού», στην είσοδο του χωριού. Το κέφι, ο χορός γύρω από τη μεγάλη φωτιά με τα αποκριάτικα τραγούδια δίνουν ζωντάνια στο χωριό, διέξοδο διασκέδασης και εκτόνωσης, από το βαρύ χειμώνα, στους μόνιμα διαμένοντες ηλικιωμένους συγχωριανούς μας.

Στη συνέχεια γίνεται το έθιμο του «χάσκαρου» στο καφενείο «Πατσιωτού». Αυγό βρασμένο, δεμένο με κλωστή επάνω σε μία «ρόκα» πηγαινοέρχεται εμπρός από το στόμα, με τη σειρά σε κάθε παρευρισκόμενο. Αυτός, μέσα από τρείς προσπάθειες, πρέπει να το πιάσει με το στόμα. Κάποιοι το πετυχαίνουν και ένα νέο αυγό είναι έτοιμο δεμένο για τον επόμενο «παίκτη». Όλες αυτές οι προσπάθειες δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα και σκορπούν άφθονο γέλιο.

Φέτος ο Βασίλης Τσιγκούλης, συγχωριανός μας, ερασιτέχνης του κλαρίνου, θα μας διασκεδάσει με τα παραδοσιακά, τοπικά, δημοτικά τραγούδια μας.
Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου…

Η Αδελφότητα θα προσφέρει σε όλους την ντόπια φασολάδα, λαγάνες, χαλβά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Ευτυχώς οι Καντσιώτες και ειδικά οι νέοι του χωριού μας, γαλουχημένοι με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας, πεισματικά αντιστέκονται και κάθε χρόνο με το ίδιο κέφι και θέληση διοργανώνουν και αναβιώνουν το έθιμο της Αποκριάς στο χωριό μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: