19 Ιαν 2011

ΖΙΩΓΑΣ ΘΩΜΑΣ - «ΚΟΥΔΑΡΙΤΙΚΑ»




Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, στα μέσα του Γενάρη το βιβλίο «ΚΟΥΔΑΡΙΤΙΚΑ», του συγχωριανού μας Θωμά Β. Ζιώγα.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο/λεξικό 116 σελίδων πρωτογενούς έρευνας, το οποίο περιέχει την καταγραφή, ερμηνεία και ετυμολογία της συντεχνιακής συνθηματικής γλώσσας (κώδικας) που ομιλούσαν οι πετράδες χτίστες των Μαστοροχωρίων της επαρχίας Κόνιτσας, καθώς και άλλα συναφή με το επάγγελμα του χτίστη θέματα. Περιλαμβάνει επίσης λεξικό της τοπικής, μαστορικής, τεχνικής ορολογίας, ενώ ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται και στην μελέτη του δίτοξου, πέτρινου «Καντσιώτικου γεφυριού» στον Σαραντάπορο.

Το βιβλίο, που τυπώθηκε με ίδιες δαπάνες του Θωμά Β. Ζιώγα και με την καλλιτεχνική επιμέλεια του επίσης συγχωριανού μας γραφίστα Κώστα Τζιμούλη, διατίθεται από την Αδελφότητα, καθώς ο συγγραφέας δώρισε τα περισσότερα τεύχη με την επιθυμία τα έσοδα από την πώληση τους να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του Ξενώνα της Δροσοπηγής.

Σύντομα και εντός του 2011, ο συγγραφέας θα κυκλοφορήσει και ένα νέο βιβλίο του με τίτλο «ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΤΙΚΑ», ένα πόνημα/λεξικό 256 σελίδων βασικής έρευνας, το οποίο θα περιέχει τις ιδιωματικές λέξεις, που χρησιμοποιούν στον καθημερινό τους βίο οι κάτοικοι των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας. Στο βιβλίο θα γίνεται καταγραφή, ερμηνεία και ετυμολογία των λέξεων αυτών, από την οποία αποκαλύπτεται η νοηματική ουσία και προέλευση τους. Από την έρευνα θα καταφαίνονται οι επιρροές που δέχτηκαν οι ντόπιοι κάτοικοι από άλλους λαούς, γειτονικούς συντελώντας τα μέγιστα στην κατανόηση της ταυτότητας τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες.



Βιβλίο : ΚΟΥΔΑΡΙΤΙΚΑ,
Συγγραφέας: Θωμάς Β. Ζιώγας
Αθήνα 2010
(ISBN: 978-960-93-2457-1)


Πληροφορίες – διάθεση:
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΔΡΟΣΟΠΗΓΙΩΤΩΝ
Μάνου Κατράκη 28, 56533 Πολίχνη Θεσσαλονίκης
τηλ. 2310-587972, fax: 2310-608957
www.drosopigi.com

Τηλ. Συγγραφέα: 210-7011014

Δεν υπάρχουν σχόλια: